Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny. Zmiksować. Dosypać mielone migdały i jeszcze raz zmiksować. Przelać do tortownicy (24-25 cm średnicy, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).
Piec przez 40 minut w temp. 170 st. C.
Po wystudzeniu na wierzchu umieścić tekturowy szablon w kształcie krzyża św. Jakuba. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Lato nie odpuszcza, więc w kolejnym odcinku „Ewa gotuje” -...
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...
Na niebiesko i na rózowo!