Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Główki czosnku przeciąć wzdłuż na pół. Wszystko umieścić na blasze piekarnikowej. Na wierzch nałożyć kawałki masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Upieczone warzywa przełożyć do garnka (czosnek wycisnąć z łupin). Zalać wywarem jarzynowym. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować.
Zdjąć z kuchenki. Zmiksować. Dodać zimne masło. Wymieszać.
Podawać z grzanką i kleksem śmietany. Udekorować zestami z cytryny i tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesień to doskonała pora roku na potrawy z ziemniaków, więc w kolejnym...
W sezonie pozycja obowiązkowa!
Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
A do tego prażona cebulka;-)