Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować. Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować. Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje). Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa bardzo lubi grzyby i często po nie sięga. Tym razem pokaże jak wykorzystać...
Cukier puder połączyć z cynamonem. Jabłka obrać, pozbawić ogonków i szypułek, pokroić ...
Znakomite do mięs i sałatek;-)
Ziemniaki upiec w żarze w kominku (20-25 minut). Podawać z masłem, odrobiną soli i kw ...
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w talarki, posolić i połączyć ze śmie ...