Ugotować domowy wywar na skrzydełkach, włoszczyźnie i suszonych, namoczonych w wodzie, grzybach (przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym oraz solą, ew. pieprzem).
Wątróbki oczyścić z błon, opłukać i osuszyć. Obtoczyć w mące, lekko obsmażyć na oleju - z obu stron. Wystudzić, pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić. Dodać obrane i pokrojone w paski pieczarki, lekko podsmażyć. Wszystko przełożyć o garnka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać bulionem. Przyprawić, zagotować i dusić na małym ogniu do miękkości. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagęścić zasmażką z masła i mąki (zasmażkę rozprowadzić odrobiną płynu z garnka).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na nietypowy gulasz z indyczych wątróbek....
Kataloński gulasz z dużymi kawałkami cielęciny...
Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Z sokiem jabłkowym i sosem sojowym...