Skrzydełka wrzucić do garnka z zimną wodą. Dodać suszone grzyby (jeśli zebraliśmy je sami i zostały dokładnie oczyszczone to nie trzeba ich płukać, susz kupiony w sklepie lepiej namoczyć a wodę odlać i w ten sposób pozbyć się resztek piasku). Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Przykryć i gotować przez ½ godziny.
Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Wsypać kaszę i pod przykryciem gotować przez 20 minut.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zabielić śmietaną (wcześniej warto ją zahartować odrobiną gorącej zupy). Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nie ma to jak domowe przetwory i zapasy, takie chociażby jak własnoręcznie...
Na małosolnych;-)
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Prosto z piekarnika...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru...