/ Przepisy / Bryzol z pieczarkami i jajem sadzonym

Opis przygotowania

Mięso drobno posiekać. Przełożyć do miski. Wybić jajko. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.

Na patelnię dać łyżkę klarowanego miasta. Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż grzyby zaczną się rumienić.

Deskę posypać mąką. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy mięsnej ulepić kulki, położyć na desce i rozpłaszczyć. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Na kolejnej patelni zrobić jajka sadzone – na klarowanym maśle.

Podawać z ziemniaczanym purée (na bryzol dać pieczarki, na grzyby jajko – doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem). Można udekorować zieleniną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 474
Ewa gotuje - odc. nr 474

Nie ma to jak domowe przetwory i zapasy, takie chociażby jak własnoręcznie...

 

Podobne przepisy

Placki z cebuli

Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Kieszonki schabowe

Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać ...

Perliczka na miodzie

Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.

Wróć do listy przepisów