Mięso drobno posiekać. Przełożyć do miski. Wybić jajko. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Na patelnię dać łyżkę klarowanego miasta. Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż grzyby zaczną się rumienić.
Deskę posypać mąką. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy mięsnej ulepić kulki, położyć na desce i rozpłaszczyć. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Na kolejnej patelni zrobić jajka sadzone – na klarowanym maśle.
Podawać z ziemniaczanym purée (na bryzol dać pieczarki, na grzyby jajko – doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem). Można udekorować zieleniną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nie ma to jak domowe przetwory i zapasy, takie chociażby jak własnoręcznie...
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek ...
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...
Wołowina!
Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w zapałkę, cebulę w cienkie półplasterki. Na ro ...