
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Dodać ¶mietanę, ocet i sodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika.
Mleko przelać do garnka. Posłodzić i podgrzać. Wsypać orzechy. Wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać masło. Wystudzić.
Metalow± formę na orzeszki rozgrzać i natłu¶cić. We wgłębieniach umie¶cić porcje ciasta. Usmażyć na blasze lub żywym ogniu.
Połówki orzeszków napełnić kremem i skleić ze sob±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodz±cej...
Na ¶niadanie lub podwieczorek;-)
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczypt± soli. Utrwalić cukrem...
Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...
Ciasteczka z ricott± nadziane powidłami;-)