
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Dodać ¶mietanę, ocet i sodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika.
Mleko przelać do garnka. Posłodzić i podgrzać. Wsypać orzechy. Wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać masło. Wystudzić.
Metalow± formę na orzeszki rozgrzać i natłu¶cić. We wgłębieniach umie¶cić porcje ciasta. Usmażyć na blasze lub żywym ogniu.
Połówki orzeszków napełnić kremem i skleić ze sob±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć tym razem gotowanie zacznie się od góralskiej zoproski, czyli wywodz±cej...
Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...
Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...
M±kę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostok±ta, posmarować roztrzepanym j ...