/ Przepisy / Gęś nadziewana

Opis przygotowania

Gęś rozmrozić. Ze środka wyjąć podroby. Wszystko umyć. Tuszkę osuszyć i dobrze natrzeć solą i pieprzem.
Przygotować farsz. Cebulę, marchewkę i boczek pokroić w kostkę. Bekon wrzucić na patelnię. Gdy tylko wytopi się trochę tłuszczu, dodać najpierw marchew, później cebulę, podsmażyć. Następnie wsypać kaszę, przesmażyć i zalać wodą (3 szklanki). Gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.

Odstawić do wystudzenia. Wątróbkę oraz namoczone grzyby posiekać i wraz z pietruszką dodać do kaszy. Jajko lekko roztrzepać widelcem i wlać do farszu. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.

Gęś od strony szyi spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Nadziać farszem, spiąć i zasznurować. Przełożyć do gęsiarki (lub innej formy), wstawiać do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i piec, aż zacznie się rumienić (ok. 20 minut). Po tym czasie przykryć szczelnie folią aluminiową i z powrotem wstawić do pieca, obniżając temperaturę do 180 st. C. Gąska powinna tam spoczywać tyle godzin, ile kilogramów ważyła.

Po upieczeniu gęś przełożyć na półmisek. Rozsznurować i podzielić na porcje. Z gęsiarki zebrać tłuszcz (na smalec), resztę zagęścić mąką i przelać na patelnię. Winem „wymyć smak" z formy, dolać do tłuszczu i odparować do konsystencji sosu.

Gęś podawać z sosem i modrą kapustą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 86
Ewa gotuje - odc. nr 86

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje gęś nadziewaną kaszą i grzybami, podaną...

 

Podobne przepisy

Golonka w kapuście

Przysmak z Oktoberfest!

Żeberka w coli z rusztu

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprze ...

Mielone z kaczki i wieprzowiny

Pieczone bez grama tłuszczu!

Wróć do listy przepisów