Skórę na gęsich piersiach naciąć na krzyż, mięso natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie obsmażyć, zaczynając od strony ze skórą, w garnku o grubym dnie lub na patelni. Tłuszcz przelać do słoiczka, wystudzić i schować do lodówki (można używać do przyrządzania innych potraw).
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Jeśli jest bardzo chudy, można dodać nieco tłuszczu spod gęsi. Dorzucić posiekaną cebulę. Zeszklić.
Do garnka włożyć gęsie piersi oraz boczek z cebulą. Wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać jabłka - pokrojone na ćwiartki i obtoczone w majeranku. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować do miękkości.
Podawać z ziemniakami z koperkiem, modrą kapustą i sosem (po ugotowaniu mięso wyjąć z garnka, sos zmiksować).
Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Przyprawić...
Kto jadł w dzieciństwie? Ręka w górę!
Kluski z twarogu okraszone masłem szałwiowym;-)
Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...