Daktyle pozbawić pestek, pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać herbatą i zostawić na co najmniej 10 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładką papkę.
Jajka utrzeć z cukrem brązowym i cukrem waniliowym. Stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać papkę daktylową. Cały czas miksując dolać roztopione i przestudzone masło.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej, odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę keksową wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest upieczone.
Gotowe ciasto ostudzić. Wierzch pokryć lukrem(sok z cytryny wystarczy wymieszać z cukrem pudrem). Udekorować kawałkami posiekanych daktyli.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W "Ewa gotuje" ciąg dalszy kuchni hiszpańskiej. Tym razem Ewa Wachowicz...
Na biszkoptach!
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...
Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...
Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier...