W rondlu rozgrzać oliwę, przecisnąć czosnek, lekko podsmażyć. Dorzucić sery starte na tarce o grubych oczkach. Dolać wino Podgrzewać, cały czas mieszając.
W kirszu i odrobinie wina rozpuścić mąkę ziemniaczaną (to ona pomoże nadać gładką konsystencję fondue). Dodać do garnka i mieszać do momentu, aż powstanie gładka masa serowa - cały czas podgrzewając na małym ogniu. Ale uwaga: ten serowy sos lubi się rozwarstwiać...
Doprawić pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Gotowy sos przełożyć do naczynia do fondue i postawić na podgrzewaczu.
Bagietkę pokroić w dość dużą kostkę.
Kawałki pieczywa nabijać na długie widelce i jeść, zanurzając w płynnym serze.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek dla amatorów serów. Ewa przygotuje fondue z trzech rodzajów sera,...
Z kaszą i ćwikłą;-)
Pod beszamelem...
Klasyk kuchni indyjskiej!
W pikantnej marynacie...