Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Fondue

Opis przygotowania

W rondlu rozgrzać oliwę, przecisnąć czosnek, lekko podsmażyć. Dorzucić sery starte na tarce o grubych oczkach. Dolać wino Podgrzewać, cały czas mieszając.

W kirszu i odrobinie wina rozpuścić mąkę ziemniaczaną (to ona pomoże nadać gładką konsystencję fondue). Dodać do garnka i mieszać do momentu, aż powstanie gładka masa serowa - cały czas podgrzewając na małym ogniu. Ale uwaga: ten serowy sos lubi się rozwarstwiać...

Doprawić pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Gotowy sos przełożyć do naczynia do fondue i postawić na podgrzewaczu.

Bagietkę pokroić w dość dużą kostkę.

Kawałki pieczywa nabijać na długie widelce i jeść, zanurzając w płynnym serze.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 183
Ewa gotuje - odc. nr 183

Odcinek dla amatorów serów. Ewa przygotuje fondue z trzech rodzajów sera,...

 

Podobne przepisy

Białą kiełbasa z rusztu

Z sosem BBQ lub w piwie!

Pierogi z owocami

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...

Roladki z jarmużem i mus z rabarbaru

Schab pokroić na plastry i cienko rozbić...

Pierogi z kaszą gryczaną

Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić pałką biały ...

Wróć do listy przepisów