/ Przepisy / Filet z indyka i karkówka z rusztu

Opis przygotowania

Do zamykanego naczynia przełożyć jogurt, wycisnąć sok z cytryny, wlać olej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mięso indycze pokroić na porcje i włożyć do marynaty. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc).

Karkówkę zabejcować w marynacie zrobionej na czerwonym wytrawnym winie. Mięso pokroić w plastry, ułożyć w zamykanym naczyniu. Zalać winem, dodać brandy. Marchewkę i cebulę pokroić w plastry, wrzucić do karkówki w marynacie. Dodać liść laurowy, rozgniecione ziarna jałowca, pietruszkę i tymianek. Przykryć i zanieść do lodówki.

Mięso upiec z dwóch stron na mocno rozgrzanym ruszcie.

Karkówkę przyprawić jeszcze solą i pieprzem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 157
Ewa gotuje - odc. nr 157

Łosoś, indyk i karkówka z rusztu na rozpoczęcie sezonu grillowego. Na deser...

 

Podobne przepisy

Skrzydełka na ryżu

Potrawa jednogarmkowa!

Podpłomyk ze sznyclem

Inspirowany wrocławską knyszą...

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Na bloku soli himalajskiej...

Kaszanka z rusztu inaczej

Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszcz ...

Wróć do listy przepisów