W Wielką Sobotę Ewa przyrządzi pieczyste i tradycyjną babkę. "Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez dobrej pieczeni" - mówi gospodyni tego programu, która przepis na pieczone mięsiwo przywiozła z Wilczej Jamy w Bieszczadach, gdzie jadła szynkę z dzika przygotowaną wedle tej receptury. Natomiast wielkanocna baba jest tradycyjnym świątecznym przysmakiem z jej rodzinnego domu. "Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z wyśmienitymi ciastami. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje baba: pieczona jest najczęściej w Wielki Piątek, podawana na wielkosobotnie śniadanie. A ponieważ tego dnia potraw mięsnych nie jemy w ogóle, babka szybko znika z talerza. Bywa więc, że wieczorem robię taką babę jeszcze raz, by również i ona pojawiła się na niedzielnym stole" - opowiada autorka magazynu kulinarnego "Ewa gotuje".
Receptura z "Wilczej Jamy" w Bieszczadach;-)
Na Wielkanoc obowiązkowa!