/ Przepisy / Majonezy smakowe

Opis przygotowania

Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając – aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.

Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.

Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.

Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. Wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 327
Ewa gotuje - odc. nr 327

Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...

 

Podobne przepisy

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wla ...

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Fasola z suszonymi śliwkami

Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień prze ...

Racuchy

Dzieciaki uwielbiają te placuszki!

Wróć do listy przepisów