Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając – aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.
Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.
Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. Wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...
Świetne solo oraz jako dodatek...
Smażone w jajku;-)
Kaszankę naciąć wzdłuż, w nacięcie włożyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Szczelni ...
Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...