Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażyć. Dorzucić namoczone rodzynki, pokrojone w kostkę morele oraz figi. Dodać zaparzony i zmielony mak. Posłodzić miodem. Dodać cukier waniliowy.
Makaron ugotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i polać zezłoconym masłem. Wymieszać z farszem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Bakalie są bardzo charakterystycznym składnikiem wigilijnych potraw. Dlatego...
Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami...
Najlepiej wychodzi z tego, co akurat znajdziemy w lodówce...
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...
Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili...