/ Przepisy / Sernik z węgierkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek, do dołka dać chłodną śmietanę. Połączyć nożem, zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut).

Następnie rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą; przekładając ciasto pomagamy sobie wałkiem). Nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w temp. 200 st. C.
Twaróg zmielić (dwa razy w maszynce do mięsa). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser oraz budyń. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie dodać do masy.

Na podpieczonym i wystudzonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki (skórą do dołu, by nie puściły zbyt dużo soku). Zalać masą serową. Wygładzić. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną. Połączyć z bitą śmietaną (czekoladę dodajemy małymi porcjami). Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ozdobić startą gorzką czekoladą (przed ucieraniem dobrze jest ją schłodzić).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 168
Ewa gotuje - odc. nr 168

W kolejnym odcinku: focaccia, risotto i sernik.

 

Podobne przepisy

Szneki z glancem

Wypiek z Poznania;-)

Miodownik z budyniem orzechowym

Z myślą o zbliżających się świętach...

Tort hiszpański

Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...

Placek jabłkowo-gruszkowy

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...

Wróć do listy przepisów