Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek, do dołka dać chłodną śmietanę. Połączyć nożem, zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut).
Następnie rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą; przekładając ciasto pomagamy sobie wałkiem). Nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w temp. 200 st. C.
Twaróg zmielić (dwa razy w maszynce do mięsa). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser oraz budyń. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie dodać do masy.
Na podpieczonym i wystudzonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki (skórą do dołu, by nie puściły zbyt dużo soku). Zalać masą serową. Wygładzić. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną. Połączyć z bitą śmietaną (czekoladę dodajemy małymi porcjami). Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ozdobić startą gorzką czekoladą (przed ucieraniem dobrze jest ją schłodzić).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku: focaccia, risotto i sernik.
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...
Znakomity na wszelkiego rodzaju domowe święta!
Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...
Składniki ciasta wysiekać. Dodać 3 żółtka i łyżkę śmietany. Zagnieść, rozwałkować na ...