Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sernik z węgierkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i zimne masło. Wysiekać. Gdy zrobi się kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek, do dołka dać chłodną śmietanę. Połączyć nożem, zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut).

Następnie rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą; przekładając ciasto pomagamy sobie wałkiem). Nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w temp. 200 st. C.
Twaróg zmielić (dwa razy w maszynce do mięsa). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser oraz budyń. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie dodać do masy.

Na podpieczonym i wystudzonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki (skórą do dołu, by nie puściły zbyt dużo soku). Zalać masą serową. Wygładzić. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną. Połączyć z bitą śmietaną (czekoladę dodajemy małymi porcjami). Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ozdobić startą gorzką czekoladą (przed ucieraniem dobrze jest ją schłodzić).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 168
Ewa gotuje - odc. nr 168

W kolejnym odcinku: focaccia, risotto i sernik.

 

Podobne przepisy

Muffiny z bananem

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednol ...

Owoce w waflach

Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...

Torcik marchewkowy

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...

Makaroniki francuskie z białą czekoladą

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...

Wróć do listy przepisów