Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi cielęcinę w kurkach. Zobaczymy też węgierskie kluseczki o nazwie "gałuszki". - "Do mięsa w grzybowym sosie doskonale pasują madziarskie gałuszki. Na Węgrzech najczęściej jada się takie kluseczki jako dodatek do tamtejszych paprykarzy. Składniki są łatwe do zapamiętania: mąka, jajko, woda i odrobina soli. Ale o ile sam przepis jest bardzo prosty, przyrządzenie już nie, bowiem ciasto trzeba wrzucać łyżką na wrzątek, a każda kluseczka powinna mieć mniej więcej pół centymetra średnicy i jakieś 3 centymetry długości…" - przekonuje pani Ewa. Na deser zrobi coś na ząb: ciasteczka w kształcie grzebyczków, które nie szkodzą figurze.
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co ...
Do przesianej mąki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżką for ...
Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać mąkę, wrzuci ...
Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, przyprawić szczyptą cukru (to dla za ...