Fasolę namoczyć dzień wcześniej . Następnie odcedzić, przelać na sicie, zalać świeżą wodą, posolić i podgotować.
Boczek pokroić w słupki i podsmażyć w naczyniu do zapiekania. W razie potrzeby dodać trochę masła klarowanego. Gdy się zrumieni, dołożyć i obsmażyć białą kiełbasę. Następnie dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekany czosnek. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem i majerankiem. Dodać przecier pomidorowy i wino. Dorzucić fasolę i podlać wodą, w której się gotowała (najwyżej ½ szklanki). Wymieszać, przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.
Podawać z placuszkami z kaszy gryczanej. Można udekorować mikro ziołami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, więc nie może ich zabraknąć...
Bodaj najbardziej znana grecka zapiekanka...
Zrobić tzw. suchą marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać garść ...
Ale Meksyk!
Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać solą ze wszystkich str ...