Rodzynki namoczyć w winie. Gdy spęcznieją, przelać przez sito i uzupełnić trunkiem – tak, by łącznie było ½ szklanki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wybić jajko i ucierać dalej. Dosypać mąkę przesianą z sodą i kakao. Posolić. Wlać wino i zmiksować. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dolać trochę wina. Wsypać namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy. Wymieszać. Przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, 25 cm x 12 cm).
Piec przez ok. 45 minut w temp. 170 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Po wystudzeniu udekorować lukrem (do moździerza wlać sok z cytryny oraz wino, wsypać cukier puder i dobrze utrzeć).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa ugotuje zupę cebulową, lecz tym razem na...
Góralski przysmak nieco inaczej...
1/2 mango pokroić w kostkę, ½ odłożyć. ½ ogórka obrać, pokroić, dodać d ...
Wiejska zapiekanka z Wielkiej Brytanii...
Karmelizowana cebula i majonez z rukolą...