Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle. Wyjąć, a na patelnię wlać oliwę i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, wrzucić pokrojony w plastry czosnek. Wsypać mąkę, wymieszać i lekko przesmażyć. Zalać cydrem. Wymieszać. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Poddusić.
Przyprawić szałwią, posłodzić miodem, dodać musztardę. Wymieszać i włożyć mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dolać bulion. Przykryć i dusić do miękkości przez 20-30 minut.
Podawać z sałatką z rukoli, buraka i granatu.
Rukolę umyć, wysuszyć i wrzucić do miski. Dodać pokrojonego w kostkę buraka. Granat przekroić na pół, za pomocą drewnianej pałki wybić pestki – wprost do miski. Posypać prażonym słonecznikiem. Wymieszać. Przed podaniem polać domowym winegretem (musztardę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i oliwą).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc w telewizyjnej kuchni Ewy zagoszczą...
Solidnie nadziana!
Kataloński gulasz z dużymi kawałkami cielęciny...
Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...
Z boczkiem i zielonymi szparagami;-)