/ Przepisy / Lodowa fit z cytrusami i indykiem

Opis przygotowania

Sałatę porwać do miski. Z pomarańczy i grapefruita wyciąć filety, wrzucić do miski z sałatą. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Z cytryny wycisnąć sok. Wlać do zamykanego pojemnika, np. słoiczka. Posolić i wymieszać. Dodać musztardę oraz oliwę. Mieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Przelać na sałatę. Oprószyć pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry usmażonego mięsa (dodatkowo można je posmarować musztardą). Posypać pestkami dyni (wcześniej warto je uprażyć).

Można przygotować wersję „na wynos”, w pojemniczku. Wówczas filety z cytrusów oraz pestki powinny znaleźć się w oddzielnych przegrodach. Dodajemy je tuz przed podaniem, przed podaniem polewamy również sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 297
Ewa gotuje - odc. nr 297

Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...

 

Podobne przepisy

Sałatka grecka na kozifetce

Wariacja na temat sałatki greckiej - w wydaniu Ewy z lodową i serem kozim!

Chleb pełnoziarnisty

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier...

Podpłomyk z grillowanym boczkiem

Kanapka dla... miejskiego drwala!

Wróć do listy przepisów