W Wielką Sobotę Ewa zaprosi do swej krakowskiej kuchni, gdzie zaprezentuje potrawy na Wielkanoc. Wiele osób, jeśli nie większość, uważa że na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Dlatego też przygotowania do świąt zaczną się właśnie od tej potrawy, ale autorka programu przedstawi zaskakujący przepis. Nie będzie to klasyczna jarzynówka, bo znajdziemy w niej tuńczyka i oliwki! Kolejna potrawa to tradycyjny żurek na zakwasie podany z ziemniakami. Ale uwaga – kartofle będą pieczone. Po wegetariańskiej zupie Ewa zaprosi na pasztet. Zrobi go na wątróbce z indyka i gotowanym mięsie z rosołu. Wreszcie na deser upiecze babkę ucieraną. Do tej słodkości Ewa Wachowicz ma ogromny sentyment, ponieważ będąc nastolatką na Wielkanoc zawsze robiła takie ciasto z mamą.
Z tuńczykiem i oliwkami;-)
Opcja bezmięsna, za to z leśnymi grzybami...
Na wątróbce indyczej i mięsie z rosołu;-)
Wielkanocny klasyk!