Zimne masło posiekać. Dodać cukier i mąkę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnieść. Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Jeśli się zwarzy, dolać trochę wody lub śmietanki i odparować. W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać.
Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i mąkę (porcjami). Zmiksować. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. Podzielić na 2 części. Pierwszą włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drugą rozwałkować i wykleić nią dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (średnica 28 cm, foremka wysmarowana masłem). Na cieście ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc). Na wierzch pokruszyć schłodzoną kruszonkę.
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii,...
Świetny dodatek do wypieków!
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...
Każdy może mieć własną fabryczkę czekolady!
Deser z tropiku;-)