Płatki kukurydziane wsypać do talerza i rozgnieść w dłoniach. Przyprawić ostrą papryką. Do dwóch kolejnych naczyń wybić jajka i wsypać bułkę tartą.
Mięso odkroić od kości nie docinając jednak do końca. Wywinąć na drugą stronę – w ten sposób, by powstała kulka (skóra powinna być w środku). Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.
Jajka roztrzepać widelcem. Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać. Połowę podudzi zanurzyć w jajkach i obtoczyć bułką tartą (czynności powtórzyć). Drugą połowę opanierować w jajkach i płatkach z papryką (czynności również powtórzyć).
Tak przygotowane mięso usmażyć w głębokim tłuszczu. Następnie ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 15-20 minut wstawić do piekarnika (temp. 180 st. C).
Udka panierowane w płatkach podawać z purée ziemniaczanym i surówką. Mięso w bułce tartej spakować „na wynos” (kostki można owinąć papierem śniadaniowym).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii,...
Smak dzieciństwa!
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w k ...
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...