ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 473

OPIS ODCINKA

Wszyscy narciarze doskonale wiedzą, że najlepiej jeździ się rano, tuż po otwarciu wyciągu, bo wówczas pod deskami mamy sztruks, czyli świeżo wyratrakowany stok, którego powierzchnia przypomina właśnie ten prążkowany materiał. Trzeba wprawdzie wstać skoro świt, ale naprawdę warto! A że Ewa kilka szybkich przejazdów ma już na koncie, mocno zgłodniała, to zaprosi nas do swej zawojskiej kuchni, gdzie jak zwykle przygotuje coś pysznego. Zacznie od pożywnego i bardzo zdrowego śniadania, które równie dobrze może być błyskawicznym lunchem. Potrawa powstanie z inspiracji tunezyjską szakszuką, czyli jajkami w sosie z pomidorów, cebuli i papryki. Jednak w odróżnieniu od pierwowzoru będzie zielona, bo zrobiona na szpinaku a przybrana awokado. Oryginalna szakszuka tradycyjnie trafia na stół na patelni, na której się robiła. Można rzecz jasna nałożyć oddzielne porcje na talerz, ale trzeba przy tym uważać, żeby płynne żółtko się nie rozlało. Ale nawet jeśli się rozleje, to nic strasznego, bowiem szakszuka w języku arabskim oznacza… „wielki bałagan”. Na szybki obiad autorka programu zaproponuje białe kiełbaski w sosie pomidorowym, wzorowane na niemieckim street foodzie curry wurst. Co ciekawe – sos powstanie pod dachem, natomiast kiełbasę Ewa upiecze przed domem, na ruszcie umieszczonym nad paleniskiem. A dookoła będzie pełno śniegu! Wreszcie jako deser zobaczymy brownie. To czekoladowe ciasto Ewa robiła w programie wiele razy. Ostatnio nawet na… patelni. A jeszcze wcześniej zaprezentowała wersję na batatach, bananie i maśle orzechowym. Tym razem będzie równie zaskakująco, bowiem użyje czerwonych buraków i oleju rzepakowego. Przepis amerykański, składniki swojskie – z takiego połączenia brownie wyjdzie znakomicie!

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Zielona szakszuka z awokado

Na śniadanie lub szybki lunch!

Brownie z buraczkiem

Nikt nie odgadnie składu...

Wróć do listy odcinków