Kwiecień plecień, więc w kuchni Ewy też będzie delikatny misz-masz. Gotowanie zacznie się od flaczków z gęsich pipek – jak w Krakowie mówi się na gęsie żołądki, przyrządzonych na solidnym wywarze z gęsiego uda. Następnie będą boczniaki w cieście naleśnikowym, czyli coś w rodzaju eskalopków dla jaroszy, podane z ziemniakami z wody oraz marchewką duszoną z groszkiem. Na deser Ewa zaproponuje sycylijski przysmak o nazwie cannoli – smażone w głębokim tłuszczu rurki wypełnione kremem na bazie sera ricotta, z dodatkiem kawałków czekolady i pistacji. Ciemny kolor ciasta, z którego robione są cannoli, to zasługa jednego ze składników – deserowego wina Marsala. Ponadto autorka programu pokaże jak zrobić konfiturę z bananów oraz nawóz do kwiatów, który powstanie na skórkach z tych owoców.
W Krakowie pipek to żołądek gęsi;-)
Grzyby w cieście naleśnikowym...
Smak dzieciństwa i hit... szkolnych stołówek!
Rurki z Sycylii;-)