Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata! W kolejnym odcinku Ewa przygotuje zupę na orientalną nutę – sycący a zarazem pikantny krem z batatów i soczewicy, zabielony nie śmietaną lecz mleczkiem kokosowym.\r\nNa danie główne będzie pieczone, luzowane udko indyka podane z sosem czekoladowym. Historia tej potrawy jest niesamowita, bowiem wedle legendy powstała ona w jednym z meksykańskich klasztorów. Pewnego dnia siostrzyczki dowiedziały się, że z niespodziewaną wizytą wybiera się do nich ksiądz biskup. Wpadły w popłoch, bo żyły skromnie, a wiadomo – dostojnego gościa trzeba przyjąć czym chata bogata. Na całe szczęście jedna z zakonnic zachowała zimną krew. Upiekła ostatniego, zresztą leciwego już indyka. Zrobiła też sos na bazie papryki, cebuli i czekolady, bo akurat to miała pod ręką.\r\nNa deser autorka programu upiecze ensaimadę, czyli zakręcone jak skorupa ślimaka ciasto drożdżowe z Majorki, które wedle oryginalnej receptury robione jest na smalcu.
Pikantny i sycący!
Tradycyjna potrawa z Meksyku;-)
Robiony na smalcu przysmak z Majorki!