Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojone bataty. Po chwili smażenia dodać posiekane cebule, następnie czosnek. Wymieszać i podsmażyć.
Przyprawić curry (najlepiej odsłonić trochę dna, wsypać przyprawę, prażyć przez chwilę a dopiero potem wymieszać). Zalać wywarem jarzynowym. Dodać sos sojowy. Zetrzeć kawałek świeżego imbiru. Wsypać soczewicę. Przykryć i gotować do miękkości.
Dodać pomidory. Zabielić mleczkiem kokosowym. Gotować przez kilka minut. Zmiksować. Zakwasić sokiem z limonki.
Podawać z posiekaną papryczką chili, prażonymi płatkami migdałów, kolendrą i ryżem (w oddzielnym naczyniu).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków...
Spróbujcie grzybowej z koniakiem. Warto, bo alkohol podkreśla smak i aromat darów lasu!
Tradycyjna, włoska jarzynówka;-)
Z grillowanym boczkiem;-)
Buraczki na ostro!