Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tajski krem z batatów i soczewicy

Opis przygotowania

Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojone bataty. Po chwili smażenia dodać posiekane cebule, następnie czosnek. Wymieszać i podsmażyć.

Przyprawić curry (najlepiej odsłonić trochę dna, wsypać przyprawę, prażyć przez chwilę a dopiero potem wymieszać). Zalać wywarem jarzynowym. Dodać sos sojowy. Zetrzeć kawałek świeżego imbiru. Wsypać soczewicę. Przykryć i gotować do miękkości.

Dodać pomidory. Zabielić mleczkiem kokosowym. Gotować przez kilka minut. Zmiksować. Zakwasić sokiem z limonki.

Podawać z posiekaną papryczką chili, prażonymi płatkami migdałów, kolendrą i ryżem (w oddzielnym naczyniu).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 444
Ewa gotuje - odc. nr 444

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków...

 

Podobne przepisy

Sałatka z zielonych pomidorów

Pomidory i cebulę pokroić w plastry. Wymieszać i odstawić na chwilę...

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Znakomite do makaronów, kasz i jako smarowidło do chleba;-)

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Surówka z pora

Z jabłkiem i marchewką...

Wróć do listy przepisów