Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się zeszkli). Dodać ryż. Przesmażyć, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy ryż stanie się przezroczysty (nie powinien zbrązowieć!) zalać bulionem.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka pokroić w cienkie „zapałki”. Dodać proszek curry i lekko przesmażyć - by wydobyć cały aromat z przyprawy. Podsmażonego kurczaka w curry dodać do ryżu. Na patelnię wlać wino, „wymyć smak”, przelać do risotta.
Delikatnie wymieszać. Dolać olej sezamowy. Gotować do miękkości - nie mieszać, bo z ryżu wydobywa się klejąca skrobia (w razie potrzeby lekko potrząsnąć patelnią). Przyprawić solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku programu "Ewa gotuje", jego gospodyni przyrządzi dla nas...
Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...
25 października to... Światowy Dzień Makaronu!
Przysmak z Lublina.
Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu...