
Mięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem, mieloną kolendrą oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrobić (powinno odchodzić od miski).
Dłonie zwilżyć wodą. Uformować kotlety. Obtoczyć w mące. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Serwować z panczkrautem. Można udekorować gałązką tymianku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...
Z kociołka!
Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...
Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...