Pierwszy odcinek programu "Ewa gotuje" będzie utrzymany w stylistyce świątecznej - Ewa Wachowicz zaprasza w nim na swoją Wigilię. W programie pojawią się postne potrawy z rodzinnego domu pani Ewy. Na świątecznym stole sianko i opłatki, na choince fantazyjne bombki i anioły. Przygotowania do tej szczególnej wieczerzy Ewa zacznie od grzybów, bo bez nich nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. "Suszone leśne grzyby dodaję do niemal wszystkich potraw wigilijnych: robię z nimi nie tylko uszka czy pierogi, ale także kapustę i kaszę, a prawdziwki dorzucam nawet do czerwonego barszczu" - mówi autorka "Ewa gotuje". Telewidzowie zobaczą jak od podstaw przygotować postny barszcz, jak wybrać wigilijnego karpia i pozbyć się przykrego smaku i zapachu mułu. Na deser wspaniały tort, bo przecież w Wigilię Ewa ma imieniny!
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Namoczone grzyby wyłowić i włożyć do kaszy. ...
Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać k ...
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo c ...
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesi ...
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wyciąć małego ziemniaczka. Ug ...
Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu, aż się r ...