Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Gołąbki w liściach winogron

Opis przygotowania

Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać.

Do mięsa przecisnąć czosnek. Wybić jajko. Dorzucić pokrojoną miętę. Dodać usmażoną cebulę i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.

Farsz nałożyć na liście winogron i zwinąć gołąbki. Ułożyć w naczyniu o grubym dnie (wyścielonym liśćmi). Na wierzch też dać kilka liści. Zalać szklanką rosołu, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu.

Podawać z sosem pieczarkowym. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wrzucić pokrojone pieczarki. Usmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Posolić. Przyprawić pieprzem. Zalać śmietaną. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 522
Ewa gotuje - odc. nr 522

Po trzech tygodniach gotowania w Beskidach Ewa wróci do Krakowa i okaże...

 

Podobne przepisy

Indyk w rozmarynie

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem przeci ...

Indyk z rodzynkami i rozmarynem

Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...

Łazanki po góralski

W stylu włoskiej lasagne;-)

Modra kapusta z żurawiną

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...

Wróć do listy przepisów