Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąki, zrobić w nim dołek, wlać do niego wodę z posłodzonymi drożdżami. Wymieszać, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto (można też wszystko wrzucić do dużej miski i od razu zagnieść albo połączyć używając miksera).
Blachę piekarnikową (44x36 cm) posmarować oliwą. Wyłożyć ciasto, na brzegach zrobić ranty - by podczas pieczenia roztopiony ser nie wypłynął. Kto chce, może uformować z ciasta dwie kule i ukształtować z nich dwa tradycyjne okrągłe placki.
Placek posmarować oliwą, następnie ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C 20-25 minut, aż ser się roztopi, a ciasto lekko zezłoci na krawędziach.
Gotową pizzę udekorować listkami świeżej bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz proponuje przysmaki kuchni włoskiej. Na przystawkę...
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...
Na kaszy jaglanej!
Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...
Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...