Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kiszone liście winogron

Opis przygotowania

Liście winogron umyć i zblanszować (zanurzyć we wrzątku na 2-3 minuty).

Wodę zagotować z solą.

Liście odsączyć, ułożyć jeden na drugim (po 10 sztuk), zwinąć w rulon i pionowo umieścić w wyparzonym słoiku. Wrzucić gorczycę, czosnek i liście laurowe. Zalać gorącą solanką, docisnąć kokilką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zamknąć i przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 522
Ewa gotuje - odc. nr 522

Po trzech tygodniach gotowania w Beskidach Ewa wróci do Krakowa i okaże...

 

Podobne przepisy

Zakwas chlebowy

Zakwas można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum 2 godziny przed zrobieniem ciasta...

Kompot wigilijny

Suszone owoce zalać wodą (ok. 5 l). Przyprawić goździkami i cynamonem. Zagotować. Pos ...

Sos i sałatka do polędwiczek

Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól...

Wróć do listy przepisów