Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać szklankę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie dodać 2 żółtka. Przyprawić oregano i solą. Dolać resztę ciepłego mleka, wymieszać i wyrobić. Przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Filet pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać paprykę i kurkumę. Gdy zaczną się karmelizować dorzucić mięso. Obsmażyć. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Podsmażyć. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekany por. Wymieszać. Przyprawić solą oraz majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Nożem wyciąć kwadraty. Do farszu dodać starty ser. Wymieszać i nałożyć na ciasto. Zlepić pierogi (brzegi posmarować wodą). Ułożyć na blasze. Posmarować białkiem i piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Podawać na ciepło z sosem jogurtowo-czosnkowym z miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek zacznie się od przyrządzenia hinduskiej potrawy o nazwie...
Filety rozmrozić, przyprawić solą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą ...
Z dresingiem szałwiowym!
Wedle receptury z domu rodzinnego Ewy!
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprze ...