
Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również kartofle z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry.
Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso. Smażyć aż zbrązowieje. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Zrobić beszamel. Na drugiej patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę. Zasmażyć. Wlać mleko. Doprawić solą i świeżo otartą gałką muszkatołową. Zetrzeć ser. Wymieszać.
Ziemniaki ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na kartofle dać połowę sosu pomidorowego. Nałożyć mniej niż połowę beszamelu. Ułożyć resztę ziemniaków. Na kartofle dać sos. Na wierzchu rozsmarować pozostały beszamel.
Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia polską kuchnię i uważa, że jest jedną z najlepszych na...
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W zamykanym naczyniu połączyć składniki marynaty ...
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąk ...
Z sosem BBQ lub w piwie!
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać smalec...