Sklep Ewa Wachowicz
ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 533

OPIS ODCINKA

Podobno śledzie są rybami, które jemy najchętniej – na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, na przeróżnych imprezach, ale też i bez okazji. Dlatego kolejny odcinek „Ewa gotuje” zacznie się właśnie od śledzika, lecz co ciekawe – w wydaniu koktajlowym, bowiem warstwowa sałatka zostanie podana w kieliszkach. Następnie Ewa zrobi kimchi, czyli sfermentowaną kapustę pekińską doprawioną ostrą pastą z papryki gochugaru. Ten dodatek do potraw jest niezwykle popularny w Korei, a przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada 22 kilogramy kimchi rocznie! Taka kapusta zazwyczaj podawana jest do dania głównego. Może być jedzona na surowo lub stanowić składnik dań serwowanych na ciepło, takich chociażby jak smażony ryż czy gęsta zupa. W kuchni Ewy Wachowicz kimchi znajdzie ciekawe zastosowanie, ponieważ trafi do farszu, który wypełni tradycyjne polskie pierogi. Deser będzie równie zaskakujący, bowiem Ewa przerobi kawałki „wczorajszego” ciasta na cake pops, czyli ciasteczkowe „lizaki”. Smakołyki będą udekorowane polewą czekoladową i liofilizowanymi owocami.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na ipla.tv
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Sałatka śledziowa w kieliszkach

Monoporcja... koktajlowa;-)

Kimchi

Pikantna kiszonka po koreańsku!

Pierogi z kimchi

Polska klasyka z orientalnym dodatkiem...

Cake pops

W stylu bajaderki;-)

Wróć do listy odcinków