Gotowanie w pierwszym w ramówce wiosennej odcinku „Ewa gotuje” zacznie się na świeżym powietrzu a pierwszą potrawą będzie pomidorowa i mocno paprykowa maślana zupa rybna z kociołka ustawionego nad paleniskiem. Potrawa powstanie na bazie bardzo ekstraktywnego wywaru z łbów, płetw, ogonów i kręgosłupów pstrąga oraz karpia. Na drugie danie Ewa Wachowicz zaproponuje jedną z naszych najbardziej tradycyjnych potraw – łazanki. Ale będą nieco inne od tych, które znamy, bo z oscypkiem i żurawiną, więc trochę po góralsku. Forma podania również wielu zaskoczy, ponieważ makaron i kapusta będą ułożone warstwowo, a ponadto zapieczone – podobnie jak włoska lasagne, od której zresztą nasze poczciwe łazanki wzięły nazwę. Na deser autorka programu upiecze ciasto czekoladowe z jabłkami.
Gotowana w kociołku!
W stylu włoskiej lasagne;-)
Naszpikowane jabłkami!