/ Przepisy / Krem z ziemniaków i pora

Opis przygotowania

Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle (najpierw wrzucić ziemniaki, po chwili seler). Dodać pokrojony w plastry por (tylko białą część) oraz posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać bulionem i ugotować do miękkości.

Zupę zmiksować. Zabielić kremówką (wcześniej zahartować). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać w kubku z chipsami z selera (warzywo cienko pokroić i usmażyć w oleju). Udekorować natką pietruszki.

Zupa świetnie smakuje z plastrami wędzonego łososia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 284
Ewa gotuje - odc. nr 284

Tym razem Ewa ugotuje krem porowo-ziemniaczany. Jako danie główne przygotuje łososia...

 

Podobne przepisy

Chłodnik litewski

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki odciąć, obrać i posiekać w drobną kostkę...

Rösti

Placek ziemniaczany po helwecku;-)

Czerwone pesto

Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...

Koperkowa z ziemniakami

Na jarzynie jak do rosołu i koperku do kiszenia ogórków ugotować wywar...

Wróć do listy przepisów