/ Przepisy / Zrazy wołowe z węgierkami

Opis przygotowania

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą. Na każdym kawałku ułożyć plaster boczku oraz nadziane czosnkiem śliwki (po dwie). Zwinąć. Związać dratwą lub spiąć szpilką do zrazów. Obsmażyć z dwóch stron w naczyniu żaroodpornym, na mocno rozgrzanym oleju. Podlać bulionem. Przykryć i upiec w piekarniku (1 godz., temp. 180 st. C). Można też udusić na kuchence (pod przykryciem).

Ciepły bulion zabielić zahartowaną śmietaną. Dodać musztardę i curry. Zagotować. W razie potrzeby zredukować.

Podawać z kaszą, np. bulgur, lub purée ziemniaczanym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 282
Ewa gotuje - odc. nr 282

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek śliwkowy. Zacznie od przystawki –...

 

Podobne przepisy

Steki z salsą pomidorową

Wołowina z rusztu!

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Roladki wołowe z oliwkami

Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...

Wróć do listy przepisów