Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta tatin

Opis przygotowania

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny. Wlać żubrówkę. Wymieszać i odstawić.

Na żeliwnej patelni rozpuścić cukier. Gdy powstanie karmel, wrzucić jabłka. Dodać miąższ z wanilii. Wymieszać i smażyć przez chwilę.

Ciasto przyciąć tak, by miało średnicę o 2 cm większą niż patelnia. Takim krążkiem nakryć podsmażone jabłka. Nakłuć widelcem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Po wyjęciu z pieca przełożyć delikatnie na paterę lub talerz, odwracając przy tym patelnię do góry dnem.

Podawać z lodami waniliowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 252
Ewa gotuje - odc. nr 252

Tym razem Ewa postanowiła zaszaleć z poczciwym ziemniakiem. Nie zrobi jednak...

 

Podobne przepisy

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Sernik jogurtowy na zimno

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...

Kasza jaglana z jabłkami

Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...

Ciasto kokosowe

Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się n ...

Wróć do listy przepisów