
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny. Wlać żubrówkę. Wymieszać i odstawić.
Na żeliwnej patelni rozpuścić cukier. Gdy powstanie karmel, wrzucić jabłka. Dodać miąższ z wanilii. Wymieszać i smażyć przez chwilę.
Ciasto przyciąć tak, by miało średnicę o 2 cm większą niż patelnia. Takim krążkiem nakryć podsmażone jabłka. Nakłuć widelcem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Po wyjęciu z pieca przełożyć delikatnie na paterę lub talerz, odwracając przy tym patelnię do góry dnem.
Podawać z lodami waniliowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa postanowiła zaszaleć z poczciwym ziemniakiem. Nie zrobi jednak...
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...
Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...
Masło utrzeć z cukrem pudrem, po jednym dodać żółtka i stopniowo jajka (by masa się n ...