Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Placek ze śliwkami

Opis przygotowania

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ściereczką. Poczekać, aż ciasto wyrośnie - co może potrwać nawet 1  i  1/2 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko. Wyrabiać ręką, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyrośnie.

Rozwałkować, przełożyć na blachę 40x28 cm, poukładać śliwki. Posypać płatkami migdałowymi i kruszonką - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrobić, utrzeć na tarce. Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50 st. C, żeby jeszcze wyrosło. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 109
Ewa gotuje - odc. nr 109

”Makaron gryczany z oliwą i suszonymi pomidorami, ciasto drożdżowe...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka z oczkiem

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Biszkopt z warzywami? Czemu nie!

Rolada kokosowa

Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...

Ciasto spod widelca

Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...

Wróć do listy przepisów