Jajka wybić do miski. Dodać sól. Lekko roztrzepać rózgą. Przesiać i dodać mąkę – wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko. Wymieszać. Dodać olej. Znowu wymieszać. Dorzucić kawałek pokrojonej papryczki chili, ser żółty i marchewkę – starte na tarce o średnich oczkach. Przyprawić świeżym tymiankiem (same listki). Wymieszać i przełożyć do foremek na babeczki. Na wierzch zetrzeć trochę sera żółtego, posypać listkami tymianku.
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Muffinki mogą wydawać się mokre – to przez ser żółty; na patyczku nie powinno być jednak śladów surowego ciasta.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...
Receptura z domu rodzinnego!
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na ma ...
Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i c ...