/ Przepisy / Ciasto czekoladowe z buraczkami

Opis przygotowania

Ugotowane i wystudzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i zmiksować. Gdy jaja zbieleją, dolać wystudzoną, lecz ciągle płynną czekoladę. Ponownie zmiksować. Dodać miąższ z laski wanilii. Zmiksować.

Do mąki wsypać kakao i sodę. Przesiewając, dodać do masy – wraz z olejem (stopniowo i na przemian, cały czas miksując). Dorzucić sól i buraczki. Ostatni raz zmiksować.

Ciasto przelać do tortownicy (średnica 25 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, spód dodatkowo wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 1 godzinę.

Po wystudzeniu udekorować białą czekoladą, startą na tarce o drobnych oczkach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 241
Ewa gotuje - odc. nr 241

Po świętach wszystkim należy się chwila kulinarnego oddechu, przydadzą...

 

Podobne przepisy

Ukłucie pszczoły

Jajka ubić z cukrem - mikserem na gęstą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pi ...

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Gofry z batatem

Belgijski przysmak nieco inaczej!

Kompot z suszu

Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i c ...

Wróć do listy przepisów