/ Przepisy / Pulpeciki w sosie czosnkowym

Opis przygotowania

Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili (wraz z pestkami). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wybić jajko. Dobrze wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki.

Zrumienić z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym oleju (np. ryżowym lub arachidowym). Przełożyć na ręcznik papierowy.

Na lekko rozgrzanej patelni, na klarowanym maśle, przesmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać mleko wymieszane z mąką, wymieszać. Zwiększyć płomień. Dodać bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Przyprawić solą i pieprzem. Do lekko gotującego się sosu dodać podsmażone pulpeciki i wszystko razem gotować pod przykryciem przez 15 minut.

Podawać z kaszą jęczmienną i sałatką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 242
Ewa gotuje - odc. nr 242

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi pulpety w sosie czosnkowym, podane z...

 

Podobne przepisy

Indyk i sałata

Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...

Kurczak Gong Bao

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...

Fettuccine z pancettą i pecorino

Makaron po rzymsku!

Wróć do listy przepisów