/ Przepisy / Polędwica w sianku

Opis przygotowania

Polędwicę przyprawić pieprzem młotkowanym (jeżeli nie uda się go kupić, można samemu zrobić taki pieprz, rozgniatając ziarenka w moździerzu). Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, np. ryżowym.

Do naczynia do gotowania na parze wlać bulion wołowy. Siano przepłukać pod bieżącą wodą, ułożyć w koszyku, umieścić w naczyniu. Na sianie ułożyć obsmażoną polędwicę, posypać kwiatami rumianku, otulić sianem. Przykryć i gotować przez mniej więcej 30 minut w temp. 80 st. C.

Ocet balsamiczny wymieszać z musztardą, solą, pieprzem, bulionem i oliwą. Dodać grubo pokrojone oliwki i pomidorki pokrojone na ćwiartki. Wlać oliwę. Dorzucić posiekaną zieleninę. Wymieszać.

Polędwicę wyjąć i oczyścić z siana. Odstawić na kilka minut, by mięso odpoczęło, lecz nie wyziębło. Podawać na liściach sałaty – z sosem w osobnym naczyniu. Mięso można oprószyć wędzoną solą w płatkach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 235
Ewa gotuje - odc. nr 235

Boże Narodzenie tuż, tuż… Dlatego przed świętami Ewa przygotuje wigilijnego...

 

Podobne przepisy

Tortille z mieloną wołowiną

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Wołowina po burgundzku

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...

Wróć do listy przepisów