/ Przepisy / Ciasteczka z oczkiem

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do dołeczka dać śmietanę, żółtka i miąższ z laski wanilii. Zagarnąć nożem, po czym zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, rozwałkować na kształt prostokąta, złożyć w kopertę i znowu rozwałkować. Ponownie zrobić kopertę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i złożyć – najpierw na trzy, następnie na pół. Ponownie włożyć do lodówki. Czynności powtórzyć 3-4 razy.

Gotowe, solidnie rozwałkowane i schłodzone ciasto rozwałkować trochę cieniej niż na pierogi. Wykroić krążki wielkości literatki.

W połowie ciasteczek zrobić dziurkę (najlepiej użyć do tego rurki). Ciasteczka z dziurką posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem kryształem. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze. Piec na złoty kolor w piecu nagrzanym do 180 st. C.

Zrobić masę czekoladową. Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić tabliczkę czekolady. Dodać masło i mleko.

Upieczone ciastka przełożyć masą czekoladową.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 207
Ewa gotuje - odc. nr 207

Po zimowej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki! Zacznie od owoców...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka piernikowe

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. P ...

Koniczynki

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Z zimnego ciasta od ...

Makowiec z jabłkami

Receptura z domu rodzinnego!

Ciasteczka z wróżbą

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...

Wróć do listy przepisów