Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto imbirowe

Opis przygotowania

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zmielone orzechy. Wymieszać.

Miękie masło zmiksować. Dodać cukier. Utrzeć. Dolać syrop klonowy. Zmiksować. Dodać miąższ z laski wanilii. Wybić jajka – stopniowo, jedno po drugim, cały czas miksując. Porcjami dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki. Na samym końcu dolać mleko.

Ciasto przełożyć do formy (boki wysmarowane masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować lukrem cytrynowym oraz kandyzowanym imbirem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 201
Ewa gotuje - odc. nr 201

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje potrawy rozgrzewające....

 

Podobne przepisy

Ciasto z budyniem marchewkowym

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec utrwalić cuk ...

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...

Ciasto borówkowe

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...

Wróć do listy przepisów