Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek. Skropić oliwą. Zapiec w piekarniku - 180 st. C, 15-20 minut.
Przełożyć do miksera - wraz z sokiem powstałym podczas pieczenia. Dodać pomidory z puszki oraz sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko zmiksować. W razie potrzeby podgrzać. Można posłodzić do smaku cukrem brązowym. Dodać szczyptę soli.
Podawać udekorowane kleksem śmietany i listkiem bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem fascynacja lekką kuchnią śródziemnomorską! Ewa przyrządzi szybki...
Tradycyjny kompot - tyle, że na talerzu!
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...
Zupa rybna nieco inaczej...
Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek c ...